Apotek Hjärtat

Som en del av ICA Gruppen AB är Apotek Hjärtat en av Sveriges mer väletablerade apotekskedjor. Deras butiker finns ofta tillgängliga i anslutning till ICA Maxi, men även som onlinebutik och genom att särskilt urval på de mindre ICA-kedjorna. Men vad särskiljer dem egentligen från övriga alternativ?

Apotek Hjärtat har på ungefär ett decennium kommit att bli en av Sveriges mest utbredda och väletablerade apotekskedjor. Med särskilt engagemang för sortiment, öppettider och tillgänglighet är de på sätt och vis ett exempel på en framgångssaga när det kommer till den svenska avregleringen av apoteksmonopolet.

Vad som främst kännetecknar Apotek Hjärtat är att de har satsat på att göra sina butiker tillgängliga i nära anslutning till redan etablerade ICA-butiker. Detta sker dels genom specifika apotek, men även genom att deras utbud tillgängliggörs över disk på övriga ICA-inrättningar.

Bakgrund

Apotek Hjärtat grundades ursprungligen mellan åren 2009 och 2010 av investeringsbolaget Altor. Då under namnet ApoPharm. Tanken var att tidigt etablera sig på den då fortfarande nyligen avreglerade apoteksmarknaden. Detta skedde dels genom att man valde att köpa befintliga butiker från tidigare statliga Apoteket AB, men även genom etablering av nya butiker.

Den 8 feburari 2010 så förvärvade ICA Gruppen AB ApoPharm och valde att döpa om verksamheten till Apoeket Hjärtat. Genom att kombinera verksamheten inom dagligvaruhandeln med apotek såg man en tydlig chans att bli ett enklare och mer tillgängligt val. Som en tidig del av ICA:s egen expansionsstrategi så köpte de upp numera förhållandevis okända kedjorna Apotek1 och Vårdapoteket.

 • Finns som fysisk butik och som onlinetjänst.

 • Har ungefär 400 apotek runt om i Sverige.

 • De anställer över 4000 personer och har högst omsättning bland svenska apotek.

 • Övertogs 8 februari 2010 av ICA Gruppen AB.

 • Är ofta tillgängliga i anslutning till ICA Maxi.

Tack vare ICA-koncernens speciella ställning har Apoteket Hjärtat kommit att bli något utav ett standardapotek för väldigt många personer. Men vad är det egentligen som får Apotek Hjärtat att sticka ut ur mängden? Och hur ser deras utbud ut?

Apotek Hjärtats utbud och tjänster

Apotek Hjärtat har i stor utsträckning valt en helhetsorienterad inriktning. Det innebär att de dels fokuserar på klassiska apoteksvaror såsom receptbelagda och receptfria läkemedel, men även mer samtida och varierade produkter. De har produkter från både väl kända och mindre kända varumärken, vilket gör dem till ett bra val för alla som föredrar ett brett utbud.

 • Rådgivning och läkemedel och produkter, både online och i butik.

 • Möjligt att hämta ut recept för sig själv och som ombud för andra.

Precis som övriga Apotek förenar Apotek Hjärtat klassiska apotekstjänster med ett allmänt produktutbud. Det gör den till ett helhetsorienterat val som på det stora hela lever upp till samtliga förväntningar man kan ha på ett apotek.

Vad särskiljer Apotek Hjärtat?

Som en del av ICA Gruppen AB har Apotek Hjärtat den stora fördelen att ha ett väldigt stort antal fysiska butiker. På många sätt och vis är det ren och skär tillgänglighet som främst särskiljer dem. Men de har även valt en kundorienterad inriktning som värdesätter förmåner.

 • Stor fokus på farmaceuter för att säkerställa tillgång till relevant rådgivning och hjälp.

 • Är integrerade med det system för bonus och förmåner som används inom ICA. Därför kan man även samla bonus och stammispoäng när man handlar på Apotek Hjärtat.

 • Att gå med i Klubb Hjärtat innebär ytterligare förmåner i samband med köp.

 • Regelbundet återkommande produktkampanjer.

Trots att de ofta strikta regleringarna minskar möjligheten till förmåner avseende läkemedel så har de tack vare kampanjer och bonussystem gjort att det faktiskt kan löna sig att välja Apotek Hjärtat framför övriga alternativ.

Websajt: https://www.apotekhjartat.se/
Telefonnummer: 0771-405 405
Email: [email protected]

Apoteken ägs av Apotek Hjärtat